Prehranski izdelki iz konoplje
- semena (cela, oluščena)
- olje (hladno stiskano)
- moka in testenine
- proteini (beljakovine)
- konopljino maslo
- konopljino mleko
- konopljin čaj
Iz celih, zdrobljenih, zmletih, stisnjenih, suhih ali kuhanih semen lahko pripravljamo različne jedi: iz moke izdelujemo kruh in pecivo; kalčke uporabljamo za solate in juhe; olje, ki je bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami in vitaminom E, uporabljamo za solatne prelive in kuho; s hidrogeniranjem olja izdelujemo margarino; razkosmičena semena dodajamo žitnim in sadnim müslijem; tudi pogače in tropine, ki ostanejo pri stiskanju semena so dodatek k prehrani, saj lahko beljakovine izložene iz pogač uporabljamo za sladolede in sire.
Konopko recepti za pripravo dobrot iz konoplje
Konopljino olje
Konopljino olje zaradi svoje edinstvene sestave preprečuje in blaži simptome številnih bolezni.
Preprečuje bolezni srca in ožilja, blaži neprijetne učinke predmenstrualnega sindroma, odpravlja težave pri multipli sklerozi, raku in shizofreniji in številnih drugih boleznih.
Konopljino olje vsebuje idealno razmerje Omega 3 in Omega 6, ob tem pa vsebuje tudi izredno koristno GLA maščobno kislino (GLA najdemo tudi v materinem mleku) in to posebno kombinacijo najdemo zgolj v konopljinem olju. Konopljino olje je zelo bogato, saj vsebuje kar osem esencialnih aminokislin, veliko vitaminov B kompleksa in vitamin E. Ima veliko enkrat in večkrat nenasičenih maščobnih kislin (skoraj 90%), kar je IZREDNEGA POMENA za človeško prehrano.
Konopljino olje vsebuje od 50 do 70 odstotkov linolne (Omega 6) kisline in od 15 do 25 odstotkov alfalinolenske kisline, ki ji danes pravimo Omega 3 maščobna kislina. Že od 10 do 20 gramov konopljinega olja zadovolji dnevne potrebe po teh dveh esencialnih maščobnih kislinah.
Konopljino olje se uporablja tudi v različne zdravstvene namene. GLA (Gamalinolenska kislina) je izrednega pomena za dvig imunske odpornosti - olje iz konoplje pa je EDINO jedilno olje, ki vsebuje to pomembno sestavino.
Konopljino olje učinkuje!
Močno učinkuje na delovanje možganov, rast in razvoj človeka, regulira metabolizma, stimulira kožo, zdravje kosti in rast las in še bi lahko naštevali. Pomaga pri sledečih težavah:
- ALERGIJE – esencialne maščobne kisline konopljinega olja pomagajo pri alergijah.
- HUJŠANJE – konopljino olje z vsebnostjo GLA dokazano (študija) deluje pri izgubi odvečne telesne teže.
- RAK – GLA velja za koristno pri raku na prsih, več virov pa že trdi, da je koristna tudi pri vseh ostalih oblikah raka (pri redni uporabi preprečuje nastanek raka)!
- MOZOLJI IN AKNE – raziskave so pokazale pozitivne učinke konopljinega olja pri vnetju kože in lajšanju simptomov srbečice ter luščenja kože.
- DIABETES – konopljino olje z vsebnostjo GLA močno podpira delovanje celotnega živčnega sistema in tako pomaga pri preprečevanju bolezni živcev, ki jih povzroča diabetes.
- VISOK KRVNI TLAK, SRČNA OBOLENJA – konopljino olje vzpostavlja ravnovesje (znižuje krvni pritisk in pomaga preprečevati srčne bolezni).
- NEPRIJETNI SIMPTOMI MENOPAVZE – ženske poročajo o opaznih izboljšavah težav s simptomi.
- OČESNE BOLEZNI – pomaga pri "suhih očeh" in s tem povezanimi "suhimi usti".
- REVMATIČNI ARTRITIS - GLA lahko zmanjša otekline sklepov, zatekanje in jutranjo okornost; pomembno olajša bolečine pri revmatičnem artritisu.
- POMANJKANJE POZORNOSTI (hiperaktivna motnja - ADHD) – Potrebne so še nadaljnje raziskave vedenja otrok, a smernice kažejo na to, da je dieta z Omega 3, Omega 6 in GLA vredna truda.
- ALKOHOLIZEM – konopljino olje z vsebnostjo GLA lahko domnevno zmanjša hrepenenje po alkoholu in preprečuje poškodbe jeter.
- ULKUS (razjeda, čir) - raziskave so pokazale, da ima GLA protirazjedne lastnosti.
Konopljino olje deluje tudi pri nevrodermitisu, predmenstrualnem sindromu, revmatičnem artritisu in diabetični nevropatiji. Konopljino olje zaradi razmeroma visoke količine omega 3 kislin, ki se vpletajo v presnovo holesterola, preprečuje strjevanje krvi.
Kronična vnetja so pogosto posledica šibkega imunskega sistema, Omega 3 maščobne kisline pa blažijo vnetne procese., zato je uporaba konopljinega olja priporočljiva tudi pri revmatoidnem artritisu, kroničnem vnetju mehurja...
Izredno učinkuje tudi pri luskavici, ulceroznem olitisu ter drugih kroničnih vnetjih črevesja, pa tudi pri okvarah sklepov in motnjah gibanja. omega 3 maščobne kisline so v veliko pomoč pri lajšanju bolečin. Uporabljajo ga tudi pri bolnikih z AIDS-om, glavkomom, astmo, epilepsijo in še pri nekaterih drugih bolečinskih stanjih.
Uporaba konopljinega olja v vsakodnevni prehrani zmanjšuje nevarnost srčnih napadov, ker Omega 3 (alfaLinolenska kislina) zmanjšuje strjevanje krvi in izboljšuje profil holesterola. Ima tudi naravne protivnetne učinke, ki so koristni za ljudi z artritisom in avtoimunskimi boleznimi.
Velika vsebnost Omega 6 in 3 maščobnih kislin in relativno visok delež fitosterolov je koristen za kardiovaskularni sistem. GLA se je izkazala za učinkovito pri zdravljenju revmatičnega artritisa in aktivnega vnetja sklepov. GLA in vitamin D v konoplji pa sta prav tako koristna pri preprečevanju in zdravljenju osteoporoze. Še več, proizvodi z veliko EFA lahko pripomorejo k izboljšanju kožnih nepravilnostih (vnetja, izguba vode iz povrhnjice, srbečica in slabo/počasno celjenje ran).
Povprečna prehrambena vrednost konopljinega olja (100 g)
Energijska vrednost: 830 Kcal / 3470 KJ
Maščobe: 92 g, od tega nasičene 9 g, mononenasičene 11 g, polinenasičene (Omega 3 in Omega 6) 72 g
Gamalinolenska kislina (GLA): 3,6 g
Viri: Prim. Dr. Janez Tasič, Dr. Andrew Weil, Dr. Darrell L. Tanelian, Dr. Ronald R. Theimer, Dr. James Callaway
Konopljini proteini
Proteini so pridobljeni s hladnim stiskanjem konopljinih semen, pri katerem se izloči olje. Kar ostane, posušimo in zmeljemo v proteinski prah – ta še vedno vsebuje vse pomembne sestavine samega konopljinega semena, le da je še bolj koncentriran v vsebnosti proteinov (odvzet mu je večji del maščob in vlaknin). Zato je idealen za športnike, predvsem po vadbi (zaužijemo ga kot dodatek v smoothijih ali drugih napitkih). Lahko je tudi odličen in hranljiv nadomestek obroka, zato je priporočljiva za tiste, ki se borijo z odvečno telesno težo.
Glavna prednost konopljinih proteinov je v tem, da niso izolirani od ostalih hranilnih snovi, ampak so dostopni v obliki, ki nam jo je namenila narava – torej skupaj z ostalimi hranili, ki poleg na pridobivanje mišične mase ugodno vplivajo še na lase, kožo, oči, imunski sistem in prebavo.
Mnogi rastlinski proteini veljajo za "nepopolne", ker vsebujejo majhne količine katere od osmih esencialnih aminokislin. Oznaka "nepopolni" pa je rahlo zavajujoča, saj vsi proteini rastlinskega izvora vsebujejo vse esencialne aminokisline, le da je v velikih primerih (npr. v žitih, stročnicah) količina ene ali večih od teh aminokislin premajhna za človeške potrebe (sploh pri športnikih). Konopljini proteini pa vsebujejo vsake od esencialnih aminokislin v dovoljšnih količinah in v obliki, ki je našemu telesu lahko dostopna. Rastlinski proteini so lažje prebavljivi kot živalski, k čemer pripomorejo tudi encimi, ki jih najdemo v presnem konopljinem prahu. Ti pospešijo in izboljšajo absorbcijo, zato je potrebnih tudi manj zaužitih proteinov – velja pravilo "kvaliteta, ne kvantiteta!"
Nepogrešljivi niso le pri regeneraciji mišičnega tkiva, temveč tudi pospešujejo izgorevanje maščob. Ko se enkrat absorbirajo v kri, povzročijo sproščanje hormonov, ki omogočajo bolj učinkovito porabljanje maščobnih rezerv – posledica sta boljša vzdržljivost in hitrejša izguba telesne maščobe (seveda v kombinaciji s telesno vadbo).
Od vseh virov proteinov deluje konoplja na telo najbolj alkalno, ker ima visoko pH vrednost. Ohranjanje alkalnega ravnovesja v telesu je zelo pomembno, saj zakisanost negativno vpliva na celoten organizem, kar se kaže tako pri slabšem počutju in izčrpanosti kot pri izgubljanju mišične mase in kondicije.
Vir: Brendan Brazier (profesionalni "ironman" triatlonec): THRIVE: The Vegan Nutrition Guie to Optimal Performance in Sports and Life
Posušena industrijska konoplja za čaj
Čaj pripravljamo z namakanjem zdrobljenih posušenih listov ali celotnih zeli v vroči vodi. Tako pripravljenim čajem, kjer uporabimo del rastline ali celotno zel (herba = zel), pravimo zeliščni čaji. Zaradi tega čaj iz listov industrijske konoplje in njenih vršičkov uvrščamo med zeliščne čaje, četudi imajo podoben fenolni profil kot zeleni čaj. Liste in vršičke industrijske konoplje namreč nabiramo ročno v času cvetenja.
Številne znanstvene raziskave so pokazale tudi določene pozitivne učinke, ki jih prinaša redno pitje čaja iz industrijske konoplje:
- izboljšanje imunskega sistema,
- lajša bolečine, ki se pojavljajo ob vnetjih (revmatizem...),
- odpravlja prebavne motnje,
- deluje protivnetno in protistresno,
- dvigne nivo energije,
- vsebuje antioksidante.
Lahko ga pijemo večkrat na dan, saj nima stranskih učinkov. Prav tako lahko pri pripravi čaja konopljine liste in vršičke mešamo z drugimi zelišči (melisa, materina dušica, bezeg....) ali posušenim sadjem, odvisno od našega trenutnega navdiha. Prav tako lahko posušene liste dodamo sadju in zelenjavi v tako imenovanih mešančkih oz. smoothijih.
Kanabinoidi, ki so prisotni v konoplji, niso topni v vodi, če pa pri pripravi čaja uporabimo tudi nekaj mleka, ki vsebuje maščobe, pa lahko v čaju pričakujemo tudi nekaj ne-psihoaktivnih kanabinoidov, kot so CBD in CBN, vendar v zelo nizki koncentraciji.
Avtorici: Lina Habjanič, lina.habjanic@konopko.si in mag. Alenka Zapušek, alenka.zapusek@konopko.si
Konopljino seme
Seme konoplje je bogat vir beljakovin, saj vsebuje kar trikrat več beljakovin kot soja (celo do 30%). Seme vsebuje vseh osem življensko pomembnih aminokislin, njihovo razmerje pa je idealno za človeško telo in mu pomaga pri tvorbi protiteles in krepljenju imunskega sistema. Vsebnost vseh esencialnih amino kislin sama po sebi sicer ni tako izjemna, saj jih naprimer vsebuje tudi laneno seme – kar dela konopljino seme tako unikatno je dejstvo, da kar 65% vseh beljakovin predstavlja globulin. Tega telo porablja pri proizvodnji protiteles, ko se imunski sistem brani pred vdori tujih organizmov.