Seme konoplje za setev, SANTHICA-70, 25 kg

Zaloga: Da
Poreklo: EU
Enota mere:     25 kg
Cena: 279,00 € Akcijska cena: 260,00 €
Pregled košarice

Certified hemp seed for sowing, SANTHICA-70 (Cannabis sativa L), price for 25 kg bag is 254,79 EUR (VAT excl.), EXW our warehouse in Ljubljana. On stock!

For complete hemp seed variety catalogue with detailed specifications check this PDF (2019).

------------------------

Certificirano seme industrijske konoplje (Cannabis sativa L) sorte SANTHICA-70, vpisane v EU sortno listo (bogata s CBG).

Kljub podražitvam repromateriala v kmetijstvu (seme, gnojila, krmila) smo uspeli za letošnjo sezono pri proizvajalcih pridobiti ugodne cene semenskega materiala, ki so pri določenih sortah celo nižje od lanskih. Za člane zadruge so te cene v prednaročilu še dodatno znižane.

Redna cena: 279 EUR za vrečo 25 kg.

Vreča vsebuje 25 kg semena in je opremljena s potrdilom/certifikatom za gojenje v EU. Seme ni tretirano s preparati.

Dobava iz zaloge. Pakete do 10 kg pošijamo preko Pošte (doplačilo poštnine). Slika je simbolična.

Na voljo so tudi druge sorte semena industrijske konoplje (FINOLA, USO, FUTURA, FEDORA,...). Preverite v naši spletni trgovini ali zahtevajte ponudbo na info@konopko.si ali po telefonu 051 823 173 (Urša) med delavniki od 8.00 do 14.00 ure.

Obvestilo ekološkim pridelovalcem
Za ustreznost setvenega semena konoplje v ekološki pridelavi mora pridelovalec zaprositi za odobritev uporabe konvencionalnega semena. Ustrezen formular pridobite pri svoji kontrolni organizaciji.

Rok setve za konopljo je od začetka aprila do sredine maja. Setev za predivo (vlakna) zahteva do 100 kg semena/ha na medvrstni razmik 12,5 do 15 cm in razmik v vrsti 5 do 10 cm s sejalnico za žita. Setev z namenom pridelave semena in olja zahteva 30-50 kg semena/ha na medvrstni razmik 50 do 70 cm in razmik v vrsti 20 do 30 cm s sejalnico za koruzo ali sladkorno peso. Prav tako mora biti za tak namen setev strniščna.

Za pridelek obojega - vlaken in semen - je priporočljiv razmik 25 do 30 cm, vsekakor pa ga je treba prilagoditi morfološkim lastnostim ekotipa oziroma same sorte. Samo njivo je potrebno pripraviti s predsetvenim gnojenjem z NPK in dognojevanjem z dušikom glede na analizo tal, potrebe konoplje po hranilih (70 do 100 kg N/ha, po 40 do 110 kg P2O5 in K2O/ha) in glede na način pridelave (konvencionalna pridelava ali gojenje le z organskimi gnojili). Zaradi velikega transpiracijskega koeficienta konoplje (700) je priporočljiva setev na srednje težkih in globljih tleh, po potrebi pa posevek tudi namakamo.

V grobem lahko rečemo, da z načinom setve vplivamo na želeni izplen - če želimo več stebel oz. vlaken, je medvrstna razdalja manjša kot pri setvi, pri kateri želimo večji izplen semen.

Konoplja je pomembna poljščina v kolobarju, saj uspeva za vsemi  poljščinami (žita, okopavine, zrnate stročnice, detelje, DTM) in je tudi sama odličen predposevek vsem ostalim poljščinam. Konoplja v kolobarju je najboljši naravni način varstva pred pleveli, boleznimi in škodljivci.

Samo kolobarjenje v kombinaciji s konopljo poteka po naslenjem vrstnem redu: 1. leto koruza; 2. ali 3. leto pravo žito + strniščni dosevek ali zrnata stročnica, 3. ali 4. leto konoplja. V primeru ekološke pridelave je potrebno upoštevati setev stročnice kot prejšnje poljščine v kolobarju.

Obvestilo ekološkim pridelovalcem
Za ustreznost setvenega semena konoplje v ekološki pridelavi mora pridelovalec zaprositi za odobritev uporabe konvencionalnega semena. Ustrezen formular pridobite pri svoji kontrolni organizaciji.