Seminar o fitoremediaciji 23. in 25.11.2022

V okviru projekta Uporaba konoplje za čiščenje onesnažene zemljine v Spodnji Savinjski dolini vas vabimo na izjemno zanimiv in uporaben dvodnevni seminar o fitoremediaciji in prepoznavanju rastlin s fitoremediacijsko močjo. Dogodek bo potekal 23. in 25.11.2022 v Eko muzeju v Žalcu s priznano predavateljico ddr. Ano Vovk.

Lokacija: Eko muzej Žalec, predavalnica (4. nadstropje)
Predavateljica: ddr. Ana Vovk

23.11.2022 ob 9.00 uri (sreda)
Predavanje: Moč rastlin za čiščenje zemlje - fitoremediacija

  1. Kaj pomeni fitoremediacija in kako poteka v zemlji? Vloga konoplje pri fitoremediaciji.
  2. Vpliv lastnosti prsti na potek fitoremediacije
  3. Vlaga v zemlji je pogoj za fitoremediacijo
  4. Ogled krajšega filma o poteku analize prsti


25.11.2022 ob 9.00 uri (petek)
Praktično delo: Analiza zemlje in spoznavanje rastlin za fitoremediacijo

  1. Enostavne analize prsti za samooskrbo in prepoznavanje stanja zemlje
  2. Prepoznavanje rastlin s fitoremediacijsko močjo


Vsa pripravljena gradiva bodo zbrana v priročniku in bodo na voljo tudi v obliki PDF dokumenta na spletni strani zadruge KonopKo, www.konopko.si

Zaradi lažje izvedbe pred dogodkom zbiramo prijave (prosimo za potrditev udeležbe preko prijavnega obrazca) Po dogodku bo sledil tudi neformalni del z debato in degustacijo izdelkov iz konoplje. Vabljeni.

 


Datum objave: 07.11.2022

Festival Konoplje

Zadnja leta vlada poplava izdelkov iz konoplje na našem trgu - z bogatim programom festivala vam želimo približati to čudežno rastlino. Pokazati kaj vse so njene prednosti, tako v prehrani, kot tudi v industriji oblačil, gradnje... Vse to in še veliko več boste lahko tudi v praksi videli 1. oktobra 2022 od 10.00 na posestvu Sončni raj v Vodolah pri Mariboru.

Več o festivalu (vključno z nakupom vstopnic)

Neizmerna zakladnica hrane, ki nam jo ponuja konoplja bo na voljo vsem obiskovalcem Festivala konoplje. Spoznali boste zanimivo prehrano, ki je enostavna za pripravo, lahko pa se boste tudi posladkali z zanimivimi slaščicami iz konoplje.

Ekskluzivna vinska izkušnja, v kateri sta se združila najboljše slovensko vino in hladno macerirana industrijska konoplja. Izvrsten okus navdušuje tudi ljubitelje klasičnih vin. Konopljino vino ali vino s konopljo ima svež in navdihujoč okus, značilen za suha vina. Se vam zdi zanimivo? Pridite in poskusite.

Na festivalu boste lahko videli in poskusili tudi izdelke zadruge Konopko.

Spremljajoči program:

10:00 Otvoritev festivala

10:30 - Predavanje - dr. med. Sebastijan Piberl
Konoplja čudežna rastlina
Razprostrli bomo mit o tem zakaj je konoplja tako posebna rastlina, kaj vse ponuja in zakaj postaja fotonska hrana številnih ljudi. S Sebastijanom Piberlom specialistom urgentne medicine, specialistom splošne medicine in specialistom kvantne medicine boste pogledali na svet konoplje iz popolnoma drugačne perspektive. Široko znanje s področja medicine bo za vas postavil v okvir industrijske konoplje in v tem kontekstu na praktičnih primerih pokazal izjemen potencial rastline.

12:00 - Predavanje - Asist. dr. Roman Štukelj
Konoplja v prehrani
Neizmeren potencial hranil, ki nam ga ponuja konoplja bomo pogledali s popolnoma novega vidika. Roman Štukelj v svojem delu preučuje delovanje različnih kanabinoidov na obliko celične membrane ter to povezuje z znanjem o mehanizmih nastajanja in obvladovanja zunajceličnih veziklov. Piše tudi članke v povezavi s konopljo in endokanabinoidnim sistemom, o prehrani in zdravem načinu življenja, svoje znanje pa izpopolnjuje na strokovnih srečanjih in konferencah doma in v tujini.

13:00 - Predavanje Bogdan Mak, lastnik Posestva SONČNI RAJ
Sodobni pristopi v pridelavi in predelavi konoplje

14:00 - Predavanje - doc. dr. Tanja Bagar
Učinkovine v konoplji in njihov vpliv na zdravje
Avtorica knjige Konoplja zdravi vam bo na enostaven način približala učinkovine konoplje in njihov vpliv na naše telo. Predavanja Tanje Bagar so vedno izjemno zanimiva, saj na zelo enostavne način poda bistvo o katerem govori. V svojem strokovnem delu se ukvarja z mikrobiološkim vidikom, celično biologijo, biokemijo in molekularno biologijo v povezavi z endokanabinoidnim sistemom in delovanjem kanabinoidov, laboratorijskimi analizami produktov iz konoplje ipd. Zaključila je intenzivni štiritedenski e-izobraževalni program Concepts of Cannabis Science I, ki ga izvaja Kenevir Research (Oregon, ZDA), kot tudi nadaljevalni program Concepts of Cannabis Science II

15:00 - Predavanje - Asist. Željko Perdija
Izkušnje in praksa pri zdravljenju s kanabinoidi
Zdravstvene težave, lajšanje bolezenskih stanj, premagovanje takšnih in drugačnih ovir so vsakodnevni izzivi s katerimi se srečuje Željko Perdija. Na podlagi praktičnih izkušenj vam bo predstavil pozitivne učinke konoplje. Zadnja leta mu vedno več pacientov zaupa, da samoiniciativno ali v povezavi s strokovnjaki iz držav, v katerih velja ustreznejša pravna in dejanska regulacija, v terapijo za izboljšanje zdravja ali počutja vključujejo uporabo kanabinoidov. Pozitivni odzivi pacientov, vedno več znanstvenih, strokovnih in kliničnih ugotovitev ter številne terapevtske možnosti so spodbudile njegovo temeljitejše zanimanje za navedeno področje.

16:30 - Predavanje - Primož Zorec CoGreen d.o.o.
Konoplja kot gradbeni material
Konoplja v gradbeništvu predstavlja material, ki je naraven in prijazen do okolja ter ljudi. Uporablja se lahko samostojno npr. pri izolaciji ali v biokompozitu imenovanem konopljin beton. Konopljin beton pri gradbenih objektih predstavlja polnilni in hkrati izolativni material, s katerim zapolnimo prostor v leseni skeletni konstrukciji.Je trajnosten naraven material in poseduje veliko drugih prednosti, kar dokazuje vedno več raziskav univerz in inštitutov tudi iz tujine (Francija, Anglija Finska).V družbi CoGreen smo vključeni posamezniki, ki smo že v preteklosti in vse do danes veliko časa posvetili gradbenemu materialu KONOPLJIN BETON. Veliko prednosti v tem materialu vidimo na podlagi dejstev preteklosti, sedanjih raziskav ter zelene priložnosti za soustvarjanje prihodnosti vseh nas.

17:30 - Predavanje Bogdan Mak, lastnik Posestva SONČNI RAJ
Sodobni pristopi v pridelavi in predelavi konoplje
Praktični prikaz


Datum objave: 30.09.2022

Sejem Green Vita (prej Altermed) med 20. in 22.5.2022

Vikend med 20. in 22. majem 2022 si rezervirajte - po dolgem času odpovedi in zapiranj se v preteklosti zelo dobro obiskan sejem Altermed ponovno vrača - vabljeni torej na sejem z novim imenom Green Vita v Celje, kjer bomo z zadružno stojnico ponovno razveselili naše stalne kupce in vse, ki jih zanimajo konopljini izdelki. Najdete nas na standardni lokaciji v hali L.

V času sejma bomo izvedli tudi zanimivo predavanje na temo Industrijska konoplja: od surovine do izdelkov z višjo dodano vrednostjo in nizkim ogljičnim odtisom (potencial konoplje v tehničnih aplikacijah) in sicer v nedeljo, 22.05.2022 ob 13.00 v predavalnici L1 (medetaža v hali L).

Več o sejmu lahko preberete na spletni strani organizatorja.

Za člane zadruge bo isti dan ob 15.00 organizirano tudi interno predavanje o zadružništvu (pogoj za polnopravno članstvo v zadrugi) in sicer v dvorani E2 v upravni stavbi, sejna soba.

Še pomemben podatek za obiskovalce: vsi Pomladni sejmi na celjskem sejmišču so na blagajni združeni v en sejem. Z vstopnico Green Vite lahko v enem dnevu obiščete tudi Festival kave Slovenija in Festival Kulinart.


Datum objave: 12.05.2022

Datum objave: