Seme konoplje za setev, slovenska sorta FIONA

Zaloga: Ne
Poreklo: EU
Enota mere:     5 kg
Cena: 75,00 €
Pregled košarice

Certificirano seme industrijske konoplje (Cannabis sativa L) sorte FIONA, vpisane v EU sortno listo.

Fiona je prva slovenska enodomna sorta industrijske konoplje, požlahtnjena na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Nastala je s križanjem stare jugoslovanske dvodomne sorte Novosadska konoplja in sodobne enodomne francoske sorte Futura 75. Je pozna sorta z bujno nadzemno rastjo. V poljskih testiranjih na Kmetijskem inštitutu v letih 2019 in 2020 (uradna testiranja) je sorta Fiona dosegla višji pridelek zrnja (povprečje dveh let in štirih lokacij je bilo 1,18 t/ha pri 9 % vlage) kot sorta Futura 75, bila je nekoliko višja, vsebnost maščob in beljakovin pa je bila nekoliko nižja. V poljskem poskusu v letu 2022 v Ljubljani je sorta Fiona dosegla pridelek 830 kg/ha, medtem ko sta sorti Futura 75 in Felina 32 dosegli 793 oz. 446 kg/ha.

V ponudbi za prodajo je seme sorte FIONA. DOBAVA IZ ZALOGE.

Redna cena sorta FIONA, pakiranje 5kg: 75 EUR z DDV
Cena za člane zadruge Konopko v prednaročilu do 15.02.2024: 60 EUR z DDV

Vreča vsebuje 5 kg semena in je opremljena s potrdilom/certifikatom za gojenje v EU.
Seme ni tretirano s preparati.

Pakete do 10 kg pošijamo preko Pošte (doplačilo poštnine ob prevzemu), za večje količine bo prevzem organiziran na naših lokacijah v Ljubljani in na Ptuju. Slika je simbolična.

Na voljo so tudi druge sorte semena industrijske konoplje (FINOLA, USO, FUTURA, SANTHICA,...). Preverite v naši spletni trgovini ali zahtevajte ponudbo na info@konopko.si ali po telefonu 051 823 173 (Urša) med delavniki od 8.00 do 12.00 ure.

Obvestilo ekološkim pridelovalcem
Za ustreznost setvenega semena konoplje v ekološki pridelavi mora pridelovalec zaprositi za odobritev uporabe konvencionalnega semena. Ustrezen formular pridobite pri svoji kontrolni organizaciji.

Za sorto FIONA se priporoča gosta (30-40 kg/ha) in poznejša setev (po 20. maju), seme je zrelo konec septembra oz. v začetku oktobra. Vsebnost THC je zelo nizka (<0,1 %), vsebnost CBD okoli 1 %.

Konoplja je pomembna poljščina v kolobarju, saj uspeva za vsemi  poljščinami (žita, okopavine, zrnate stročnice, detelje, DTM) in je tudi sama odličen predposevek vsem ostalim poljščinam. Konoplja v kolobarju je najboljši naravni način varstva pred pleveli, boleznimi in škodljivci.

Samo kolobarjenje v kombinaciji s konopljo poteka po naslenjem vrstnem redu: 1. leto koruza; 2. ali 3. leto pravo žito + strniščni dosevek ali zrnata stročnica, 3. ali 4. leto konoplja. V primeru ekološke pridelave je potrebno upoštevati setev stročnice kot prejšnje poljščine v kolobarju.

Obvestilo ekološkim pridelovalcem
Za ustreznost setvenega semena konoplje v ekološki pridelavi mora pridelovalec zaprositi za odobritev uporabe konvencionalnega semena. Ustrezen formular pridobite pri svoji kontrolni organizaciji.