Konoplja v medicini: kako si s konopljo pomagamo do boljšega zdravja in počutja

Knjiga Konoplja v medicini je pionirsko delo na slovenskem jezikovnem področju. Knjiga je prvotno izšla v nemščini, slovenska izdaja pa je posodobljena in razširjena. Doc. dr. Tanja Bagar z avtoriteto vrhunske strokovnjakinje s področja biomedicine prepričljivo predstavlja znanstvene temelje uporabe konoplje v medicini.

Osvežujoča je avtoričina razumljiva interpretacija znanstvenih dejstev o delovanju telesa na celičnem nivoju. Običajnemu bralcu na strnjen način predstavi sicer zapletene telesne sisteme, kot so npr. imunski sistem, živčevje ali prebavni sistem, in njihovo medsebojno povezanost. Za vsakega izmed sistemov pojasni, kako se v njem izraža endokanabinoidni sistem in s tem vpliva na njihovo delovanje.

Delo je dragocen doprinos tudi v zakladnico literature, namenjene medicinski stroki. Predstavljena je farmakološka vloga endokanabinoidnega sistema pri nastanku in poteku nekaterih najpogostejših bolezni, ki se jih (lahko) zdravi s konopljo, ali pa se z njo vsaj lajšajo simptomi: vnetja in z njimi povezane bolečine, nekatere najpogostejše vrste raka, nevrološke bolezni, kot so multipla skleroza, epilepsija in Parkinsonova bolezen, razpoloženjska neravnovesja in stres. Opisana je učinkovitost terapije s kanabinoidnimi pripravki in uporaba kanabinoidov v kombinaciji z uveljavljenimi konvencionalnimi terapijami.

Določena najsodobnejša spoznanja znanosti o delovanju človeškega telesa so laičnemu bralcu le redko dostopna na tako pregleden in razumljiv način. Obenem so predstavljeni osnovni kriteriji kakovostnih konopljinih oz. CBD izdelkov. Predstavljena so tveganja pri uporabi ter načini varne uporabe in doziranja.
Ko boste knjigo prebrali, boste bolje razumeli napovedi, da bo v 10 letih, kolikor bo verjetno vsaj še potrebno, da se konoplja popolnoma uveljavi v medicini, okoli 10% vseh predpisanih zdravil na kanabinoidni osnovi.

Strokovno recenzijo sta prispevala doc. ddr. Marko Šetinc in dr. Nina Pirher. Knjigo lahko naročite na spletni strani zadruge. Avtorica se kot vodja strokovnega sveta Kanabinoidne klinike aktivno ukvarja s svetovanjem pacientom in zdravnikom, ki zdravijo s kanabinoidi.


Datum objave: 25.01.2021