Vloga industrijske konoplje pri prilagajanju podnebnim spremembam (publikacija)

Z veseljem objavljamo informacijo, da smo v zadrugi Konopko skupaj s partnerji v okviru zaključenega projekta EIP konoplja pri Univerzitetni založbi Univerze v Mariboru izdali elektronsko in tiskano publikacijo Vloga industrijske konoplje pri prilagajanju podnebnim spremembam in varovanju virov v kmetijstvu.

Publikacija je dostopna na povezavi https://press.um.si/index.php/ump/catalog/book/873

Iz uvodnika...
v današnjem svetu, v katerem se soočamo s stalnimi izzivi podnebnih sprememb in ogrožanjem kakovosti naravnih virov (prst, voda, zrak), je nujno, da razmislimo o trajnostnih rešitvah za svojo prihodnost.

Prepričani smo, da lahko industrijska konoplja, rastlina z mnogoterimi uporabnimi možnostmi, pri ustvarjanju bolj trajnostnega in odpornega kmetijskega in zelenega gospodarskega sistema odigra svojo pomembno vlogo.

V tej strokovni monografiji vas v imenu vseh avtorjev vabimo na potovanje skozi kratko predstavitev pridelave industrijske konoplje v Sloveniji, njenega sortimenta, njene vloge pri prilagajanju podnebnim spremembam in tudi pri njihovi blažitvi ter pri varovanju virov v kmetijstvu. Nato boste lahko podrobneje
spoznali potek preizkušanja industrijske konoplje na petih slovenskih kmetijah med letoma 2021 in 2023. V prispevkih smo predstavili izzive, s katerimi smo se srečali v vsakem letu, in rezultate pridelave različnih sort v petih različnih regijah. Skozi poglavja te monografije boste spoznali številne vidike pridelave konoplje, od njenih koristi za kmetijska tla in njenega potenciala pri zmanjševanju ogljičnega odtisa do zakonitosti ekonomike pridelave.

Zavedamo se, da je industrijska konoplja vznemirljiva rastlina, ki ima velik potencial, vendar je obenem tudi še premalo razumljena in prepoznana v svoji uporabnosti, pri pridelavi in lansiranju na trg pa so pri tem še vedno številne ovire. Vsekakor si vsi avtorji želimo navdušiti naše kmetovalce, da bi se odločili za njeno pridelavo, vendar smo zaradi nestabilnega trga, pomanjkljive infrastrukture predelave in strojev za žetev pri tem zelo previdni in realni.

Upamo, da med branjem odkrijete, kako lahko industrijska konoplja postane tudi delček vaše poti k bolj trajnostni, pravični in zdravi prihodnosti – bodisi skozi uporabo njenih izdelkov v prehrani, kozmetiki, trajnih proizvodih, denimo za izolacijo, biokompozite, nastilj, beton …, ali pa celo pri zdravljenju.


Datum objave: 26.04.2024