5. slovenski podeželski parlament

Peti Slovenski podeželski parlament je zasedal 8. in 9. oktobra 2019 v idiličnem okolju Haloz. Glavna tema razprav je bila Skupna kmetijska politika (SKP) po letu 2020, ki pomembno sooblikuje slovensko podeželje. Nahajamo se namreč v pomembnem obdobju sooblikovanja tako evropske kot slovenske kmetijske politike, slovenski podeželski parlament pa je odlična platforma za vključitev vseh zainteresiranih v aktualno razpravo.

Ob udeležbi priznanih gostov in strokovnjakov smo udeleženci lahko razpravljali o izzivih kmetijstva in podeželja v devetih delovnih skupinah:

 1. Podpora vzdržnim dohodkom kmetij
 2. Krepitev tržne usmerjenosti in povečanje konkurenčnosti
 3. Verige vrednosti
 4. Podnebne spremembe in učinkovito upravljanje naravnih virov
 5. Biotska raznovrstnost
 6. Mladi in novi kmetje
 7. Socialna vključenost, lokalni razvoj na podeželskih območjih (pristop LEADER/CLLD) in lokalna ekonomija
 8. Kakovost hrane, zdravja in dobrobit živali
 9. Prenos znanja, inovacij in digitalizacija v kmetijstvu

V zadrugi Konopko smo izpostavili največjo težavo v naši panogi pridelave, predelave industrijske konoplje in prodaje izdelkov iz te stoletja znane industrijske rastline, to je nestabilno zakonodajno okolje, ki onemogoča trajen razvoj panoge, varno okolje za investicije, rast in zaposlovanje v Sloveniji.

Dogodek je organiziran na pobudo Društva za razvoj slovenskega podeželja partnerji Mreže za podeželje v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Gostitelja dogodka sta bili Občina Majšperk in Lokalna akcijska skupina Haloze.


Datum objave: 09.10.2019

Jesenski sejem v Komendi 2019

Ta vikend odpira svoja vrata jesenski kmetijsko-obrtni sejem v Komendi in traja do nedelje, 6. oktobra 2019. Vabljeni na naš razstavni prostor v šotor 4, kjer vam bomo postregli z domačimi dobrotami iz konoplje in ponudili sveže stisnjeno konopljino olje. Sejem bo odprt v petek od 10.00 do 18.00 ure, v soboto in nedeljo od 9.00 do 18.00 ure.

Parkiranje je brezplačno in organizirano. Vstop je prost.

Najdete nas v šotoru 4, razstavni prostor št. 11.


Datum objave: 01.10.2019

4. Rengeov simpozij o konoplji in drugih poljščinah

Društvo IZVIR in častni član Dejan Rengeo vabita v nedeljo, 28. julija 2019 ob 11. uri na domačijo Vrataričevih, Polana 45 pri Murski Soboti na letos že četrti simpozij o konoplji.

Program simpozija:

 • Dejan Rengeo: Pozdravni nagovor organizatorja, pijača in prigrizek
 • Aleksander in Nikolaj Rengeo: Naprednejša obdelava tal za setev konoplje in drugih poljščin s stroji Angeloni iz Italije
 • Srečko Šorli: Konoplja v vsakdanjem življenju
 • Maja Klemen Cokan: Biodinamično kmetovanje zagotavlja zdravje človeka in narave
 • Doc.dr.Darja Kocjan Ačko in Anamarija Ačko: Stročnice v naši prehrani
 • KOSILO: prekmurski bograč in vege bograč, domači kruh, konopljino pivo, sokovi s konopljo, voda
 • Okrogla miza o konoplji in stročnicah  z udeleženci simpozija in predavatelji o semenu, strojih, žetvi, gradnji in trženju
 • Jurij, Nikolaj in Aleksander Rengeo: Potopisno predavanje o Kanadi 2019

Moderator programa bo Slavko Škvorc.

Potrditev udeležbe lahko sporočite do četrtka 25.7.2019 na tel. 070 552 293 ali na mail: bodibio@gmail.com. Donacija v obliki prostovoljnih prispevkov 20 EUR.
 


Datum objave: 15.07.2019

Datum objave: