Sejem Green Vita (prej Altermed) med 20. in 22.5.2022

Vikend med 20. in 22. majem 2022 si rezervirajte - po dolgem času odpovedi in zapiranj se v preteklosti zelo dobro obiskan sejem Altermed ponovno vrača - vabljeni torej na sejem z novim imenom Green Vita v Celje, kjer bomo z zadružno stojnico ponovno razveselili naše stalne kupce in vse, ki jih zanimajo konopljini izdelki. Najdete nas na standardni lokaciji v hali L.

V času sejma bomo izvedli tudi zanimivo predavanje na temo Industrijska konoplja: od surovine do izdelkov z višjo dodano vrednostjo in nizkim ogljičnim odtisom (potencial konoplje v tehničnih aplikacijah) in sicer v nedeljo, 22.05.2022 ob 13.00 v predavalnici L1 (medetaža v hali L).

Več o sejmu lahko preberete na spletni strani organizatorja.

Za člane zadruge bo isti dan ob 15.00 organizirano tudi interno predavanje o zadružništvu (pogoj za polnopravno članstvo v zadrugi) in sicer v dvorani E2 v upravni stavbi, sejna soba.

Še pomemben podatek za obiskovalce: vsi Pomladni sejmi na celjskem sejmišču so na blagajni združeni v en sejem. Z vstopnico Green Vite lahko v enem dnevu obiščete tudi Festival kave Slovenija in Festival Kulinart.


Datum objave: 12.05.2022

Izobraževanja o uporabi konoplje in fitoremediaciji

Zadruga Konopko skupaj z Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije (IHPS) izvaja projekt Fitoremediacija s konopljo. Zaradi prepoznane onesnaženosti tal na širšem območju Spodnje Savinjske doline želimo preveriti možnosti uporabe industrijske konoplje za čiščenje onesnažene zemljine (fitoremediacija).

V mesecu maju in juniju so v občinah Braslovče, Polzela, Prebold, Tabor, Vransko in Žalec predvidena izobraževanja na temo Konoplja v prehrani in kozmetiki ter konoplja v gradbeništvu in tehnične namene. Posebej zanimiva bo delavnica Ekosistemska analiza zemlje, kjer bomo razložili vse o gnojenju in analizi tal pred setvijo konoplje (lokacija IHPS Žalec).

Konoplja v prehrani in kozmetiki

Živimo v času, ko je prehranske in kozmetične ponudbe na pretek. Kaj izbrati, da bo za nas in za naše bližnje res zdravo, pa je večna dilema, ko stojimo pred polnimi trgovinskimi policami. Nekateri za to poskrbijo sami, z lastnim vrtičkom in polno shrambo vloženih izdelkov ali z lastno izdelavo posameznih kozmetičnih izdelkov za nego svoje kože. Kako in predvsem zakaj so lahko konoplja in njeni izdelki del naše prehrane in kozmetike ter kako lahko pozitivno vplivajo na počutje in stanje kože?
Vse to nam bo v izobraževanju predstavila mag. Alenka Zapušek, ki že 11 let goji industrijsko konopljo in jo predeluje v različne izdelke in jih trži pod blagovno znamko kmetije Vrhivšek. Alenka je ustanovna članica zadruge Konopko, izvaja izobraževanja za različne ciljne skupine, zaradi česar ste lahko prepričani, da vam bo razbila marsikateri mit o konoplji in ga nadomestila s preverjenimi dejstvi.

Termini dogodkov za predavanje o konoplji v prehrani in kozmetiki:

11.05.2022 Medgeneracijski center Prebold (ob 9.00)
11.05.2022 Ekomuzej Žalec (ob 14.00)
26.05.2022 Tabor, sejna soba občine (ob 9.00)
26.05.2022 Kulturni dom Vransko (ob 14.00)
01.06.2022 Polzela grad Komenda (ob 9.00)
01.06.2022 Braslovče, prireditveni prostor Skupn plac (ob 14.00)

Zaradi lažje izvedbe bomo pred dogodkom pobirali prijave (prosimo za potrditev udeležbe na posamezni dogodek preko prijavnega obrazca. Po vsakem dogodku bo sledil tudi neformalni del z debato in degustacijo izdelkov iz konoplje. Vabljeni.

Konoplja v gradbeništvu in tehnični rabi

Industrijska konoplja je ob vsej svoji vsestranskosti uporabna tudi kot gradbeni material. Iz konopljinega pezdirja (sredice stebla) in vlaken se izdelujejo vlaknene in vezane plošče, za izolacijo streh in fasad se iz vlaken izdeluje konopljina izolacija, ki predstavlja ekološki nadomestek kamene in steklene volne. Konopljin beton je ekološki material, ki sestoji iz pezdirja, apnene mešanice in vode ter se večinoma uporablja kot polnilo lesene skeletne konstrukcije pri gradnji montažnih hiš. Nenazadnje znamo danes iz konopljinih vlaken izdelati tudi kompozitne materiale - bioplastiko. Več o uporabnosti industrijske konoplje na tem področju bosta predstavila David Geršak iz zadruge Konopko (11.5.) in arhitekt Sani Okretič Resulbegovič (26.5. in 1.6.)

Termini dogodkov za predavanje o uporabi konoplje v gradbeništvu in tehnične namene:

11.05.2022 Medgeneracijski center Prebold (ob 12.00)
11.05.2022 Ekomuzej Žalec (ob 16.00)
26.05.2022 Tabor, sejna soba občine (ob 12.00)
26.05.2022 Kulturni dom Vransko (ob 16.00)
01.06.2022 Polzela grad Komenda (ob 12.00)
01.06.2022 Braslovče, prireditveni prostor Skupn plac (ob 16.00)

Zaradi lažje izvedbe bomo pred dogodkom pobirali prijave (prosimo za potrditev udeležbe na posamezni dogodek preko prijavnega obrazca. Po vsakem dogodku bo sledil tudi neformalni del z debato in degustacijo izdelkov iz konoplje. Vabljeni.

Ekosistemska analiza zemlje, strokovna delavnica

Praktično delavnico s posvetom na temo Vzorčenje tal in pomen analize tal za dober, kakovosten pridelek  in ohranjanje rodovitnosti tal ter varovanje okolja bodo izvedli sodelavci Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije (IHPS).

 • Praktično bomo prikazali pravilen odvzem vzorca in lahko se boste v tem preizkusili tudi sami. Kaj potem z vzorcem tal? Kam z njim, kako ga shraniti?
 • Kako se izvede hitri talni nitratni in amonijski test? Kaj nam pove? Kaj s tem podatkom?
 • Predstavitev strokovno utemeljenega gnojenja konoplje.
 • Diskusja na temo strokovno utemeljenega gnojenja in vzorčenja tal – kako pridelovalce navdušiti? Imate svoje predloge, preizkušene ideje? Združimo jih!
   

Delavnica bo dne 27.05.2022 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo, Cesta Žalskega tabora 2, 3310 Žalec (ob 15.00).

Zaradi lažje izvedbe bomo pred dogodkom pobirali prijave (prosimo za potrditev udeležbe na posamezni dogodek preko prijavnega obrazca. Po vsakem dogodku bo sledil tudi neformalni del z debato in degustacijo izdelkov iz konoplje. Vabljeni.


Datum objave: 22.04.2022

Projekt fitoremediacije v Spodnji Savinjski dolini

V zadrugi Konopko skupaj s partnerjem Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije (IHPS) v Spodnji Savinjski dolini izvajamo projekt Fitoremediacija s konopljo. Zaradi prepoznane onesnaženosti tal na širšem območju Spodnje savinjske doline želimo preveriti možnosti uporabe rastline - industrijske konoplje za čiščenje onesnažene zemljine (fitoremediacija).

Za zagotovitev točnosti podatkov od lanskega leta spremljamo izhodiščna stanja tal na dveh lokacijah v dolini ter spremembe v zemlji po uporabi industrijske konoplje v 2 letih trajanja projekta (2021-2022). Prav tako spremljamo spremembe vsebnosti težkih kovin v posameznih delih rastline, kar nam bo omogočalo oceniti možnost njene nadaljnje uporabe v komercialne namene.

Preko delavnic, izobraževanj, objav in priročnikov želimo ozaveščali občane, kmetovalce, šolajočo se mladino o možnostih uporabe industrijske konoplje za fitoremediacijo in v druge namene – konoplja v kulinariki, kozmetiki in gradbeništvu. S strokovnim seminarjem želimo izobraziti udeležence, ki se bodo odločili za pridobitev dodatnega znanja s področja fitoremediacije, za ranljivo skupino mladih ali nezaposlenih bomo izvedli izobraževanje o potencialu in uporabnosti konoplje v vsakdanjem življenju.
Obenem bomo tudi prikazali, da na neoporečnih tleh konoplja zraste v neoporečno rastlino za pridobivanje najrazličnejših produktov iz nje, saj je to rastlina tisočerih možnosti uporabe. Na ta način ponuja konoplja velik potencial za območje Spodnje Savinjske doline, saj se s povečanim znanjem o pridelavi in vzgoji ter možnostih pridelave lahko poveča prihodek kmetovalcem in podjetnikom s prodajo na trgu.

Verjamemo, da je vsebina projekta zanimiva za prebivalce območja Spodnje Savinjske doline, saj je to območje, žal poznano kot onesnaženo s težkimi kovinami in pesticidi zaradi preteklih načinov kmetovanja na tem območju. Ker vemo tudi, da smo Slovenci vrtičkarski narod, ponuja uporaba industrijske konoplje možnost čiščenja onesnaženih zemljin in s tem varnejšo uporabo pridelanih vrtnin (samooskrba).

Zato med ciljnimi skupinami prepoznamo:

 1. Vrtičkarje in kmetovalce na širšem območju Spodnje Savinjske doline - za pridelavo zdrave in kakovostne hrane
 2. Odločevalce s področja okolja, kmetijstva in razvoja - pridobivanje novih kompetenc in znanj
 3. Šole in društva, katerih dejavnost je povezana z varstvom okolja
 4. Ranljive skupine mladih in nezaposlenih - dvig zavesti o pomenu varovanja okolja in pridelave zdrave hrane, predstavitev potenciala in uporabnosti konoplje.


Predvidena so:

 • dva sklopa izobraževanja na temo Gojenje in uporabnost konoplje: konoplja v prehrani, konoplja v kozmetiki, konoplja v gradbeništvu, ekonomski potencial konoplje (izvedemo v vsaki občini)
 • izobraževanje za mlade in nezaposlene - ranljiva skupina: Uporabnost industrijske konoplje v vsakdanjem življenju (izvedemo v vsaki občini)
 • izvedba skupne delavnice Ekosistemska analiza zemlje na terenu


Več o projektu lahko spremljate na spletni strani https://fitoremediacija.konopko.si/

Vabila na posamezne dogodke (ki bodo v aprilu in maju) bomo pravočasno objavili na naši spletni in FB strani ter izvedli promocijo s pomočjo občin Braslovče, Polzela, Prebold, Tabor, Vransko, Žalec in KGZ Celje (Žalec).


Datum objave: 31.03.2022

Datum objave: