Konopko AGRA

Sejem AGRA Gornja Radgona, od 22. do 27. avgust 2015

Na letošnjem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA  v Gornji Radgoni je Zadruga Konopko s številnimi aktivnostmi predstavila svojo dejavnost in poslanstvo na področju zadružništva in industrijske konoplje, predvsem pa prenesla sporočilo o širokih uporabnih vrednostih industrijske konoplje v vsakdanjem življenju ter neomejenih možnostih tehnoloških inovacij.

Skozi vsakodnevne delavnice »Konoplja v našem vsakdanu« so člani zadruge obiskovalcem na praktičen način približali uporabo izdelkov iz industrijske konoplje: konoplja v kulinariki, kozmetiki, gradbeništvu ter tekstilni branži. Obiskovalci so lahko okušali konopljino olje, konopljin kruh, piškote, skutin namaz s semeni konoplje, popili čaj in druge osvežilne napitke. Na pogled so bili postavljeni tudi kozmetični izdelki iz konoplje, vzorci bioplastike, blago in preja, konopljini zidaki, izolacija, vlaknene plošče in drugi gradbeni elementi - vsi narejeni iz slovenske konoplje v Sloveniji! Kot razstavni eksponat in aktivna delavnica se je pri sejemskih vrtovih gradila tudi savna, zgrajena iz konopljinih gradbenih in izolacijskih materialov - več v fotogaleriji.

Obiskovalci sejma so se lahko aktivno vključili in se preizkusili tudi v pletenju konopljinih vrvi na star, tradicionalen način, katerega je demonstriral razposajen Konopkotov prijatelj iz sosednje Avstrije.

V sodelovanju z mlado študentko tekstilne tehnologije Irmo Selimović je bila organizirana prva modna revija konopljinih oblačil. Za revijo so bile uporabljene organske tkanine iz 100% konoplje, Konopko manekenke pa so si nadele pet različnih modnih stilov, ki so jih same oblikovale in izdelale. Z glasbeno popestritvijo dogodka domačih godcev se je poskrbelo tudi za zabaven del programa in sproščenega druženja.

Fotogalerija iz modne revije je dostopna tukaj.

Vzporedno je Zadruga Konopko kot soorganizator letošnjega Svetovnega kongresa o konoplji (World Hemp Congress), postavljenega v dogajanje kmetijskega sejma AGRA, skrbela za nemoten potek dogodka, na katerem so bile predstavljene zanimive globalne novosti in informacije iz področja pridelave, predelave in uporabe konoplje. Letošnja osrednja tema kongresa je bila industrijska konoplja in ekonomika (Economycs in Hemp), kjer so tuji in domači strokovnjaki udeležence poučili in informirali o številnih področjih:

  • tehnologije, inovacije in raziskave na področju industrijske konoplje v svetu,
  • konopljo v mednarodnem gospodarstvu,
  • izdelke in materiale iz industrijske konoplje,
  • industrijsko konopljo v agroživilstvu,
  • medicinsko konopljo in mednarodno zakonodajo,
  • primere dobrih praks doma in po svetu.


Na kongresu je v okviru globalnega tekmovanja v tehnoloških inovacijah zadruga Konopko predstavila 4 inovativne izdelke: biogranulat iz konoplje (bioplastiko), konopljine vlaknene plošče, konopljin zvočno-izolacijski zidak/panel in savno iz konoplje.

Uspešno smo sklenili največji zadružni dogodek tega leta, vsem, ki ste nas obiskali se lepo zahvaljujemo, tisti, ki pa tokrat niste uspeli, vam izražamo dobrodošlico za naslednjič. Nekaj foto utrinkov si lahko pogledate v fotogaleriji.

Industrijska konoplje = Za.Kon!

Na snidenje!

Oglejte si tudi reportažo iz sejma, kjer nas je obiskala TV AS z oddajo Zelejni kout (Edita Nemec).


Datum objave: 30.08.2015