Z industrijsko konopljo do novih delovnih mest

Po uživanju konopljinega olja se ljudje bolje počutijo, niso pa zadeti in ne plezajo po kozolcih, pravi predsednik Zadruge Konopko David Geršak. Konoplja je v naših krajih že rasla, nekdanja Jugoslavija je imela rekordnih 50.000 hektarov površin zasajenih s to koristno rastlino, potem pa jo je ustavila prohibicija v 40-ih letih. Danes se zanesenjaki spet borijo za uporabo te rastline, ki jo lahko legalno pridelujete tudi pri nas. Izdelki po besedah Geršaka ponujajo številne možnosti, posledično tudi pri ustvarjanju novih delovnih mest v lokalnem okolju.

Konoplja raste že 3.000 let in nekdaj so jo znali dobro izkoriščati. Da se vrnemo k staremu znanju, predlagajo tudi v Zadrugi Konopko, ki je danes v okviru sejma Altermed pripravila sklop predavanj. Številne prednosti konoplje lahko izkoristimo ne le v prehranske in medicinske namene, ampak tudi na področju tekstila, gradbeništva. Zadruga se je povezala z gospodarstvom in instituti, kjer skupaj razvijajo nove izdelke: od vlaknenih plošč do bio granulata za izdelavo bio plastike iz konoplje. ”Vse to so izdelki, ki lahko v prihodnosti generirajo kup slovenskih delovnih mest,” meni Geršak. Pomemben del delovanja zadruge ni le združevanje pridelovalcev od setve do žetve in predelave izdelkov, ampak tudi izobraževanje in ozaveščanje javnosti.

Lani je bilo v Sloveniji s konopljo zasajenih 500 hektarjev površin, s tem se je ukvarjalo okoli 330 posameznih pridelovalcev. V Evropi je bilo lani okoli 25.000 hektarjev površin s konopljo. Kot ugotavlja Geršak, je pridelava k v porastu, a gre večinoma za manjše pridelovalce. ”Konopljo lahko posadi vsak, ki ima njivske površine. Zanimiva je za kolobarjenje, ne zahteva škropiv in ker torej ni vključene fitofarmacije, kmet ne onesnažuje zemlje z gojenjem konoplje,” razlaga Geršak.

Ves čas govorimo o t.i. industrijski konoplji, ki se razlikuje od prepovedane indijske konoplje. ”Rastlina je sicer enaka, a industrijska konoplja je zakonsko regulirana in dovoljena za gojenje. Za razliko od indijske konoplje v industrijski konoplji ne sme biti več kot 0,2 odstotka psihoaktivne snovi THC. Pri nas imamo vse možnosti za gojenje konoplje, zakonodaja je urejena, gojimo pa jo lahko po v naprej pridobljenem dovoljenju s strani ministrstva,” še pojasni.

Vir: sporočilo za javnost sejma Altermed


Datum objave: 12.03.2016