Okrogla miza o problematiki nove evropske zakonodaje o izvlečkih iz konoplje

V luči aktualnega dogajanja na področju predelave in prodaje konopljinih ekstraktov oz. t.i. CBD prehranskih in kozmetičnih izdelkov v Sloveniji in EU vas kot organizator dogodka vabimo na okroglo mizo v četrtek, 24.10.2019 ob 14.00 v hali A2 (KOCKA) na sejem Narava zdravje na Gospodarsko razstavišče v Ljubljani.

Na okrogli mizi bodo udeleženci osvetlili problematiko nove evropske zakonodaje o izvlečkih iz konoplje, podali mnenje o negativnem vplivu prepovedi prodaje na kmetijstvo in celotno gospodarsko panogo v Sloveniji ter nakazali možne rešitve tega področja.

Naslov: Industrijska konoplja po več stoletni tradiciji postala NovelFood / okrogla miza o problematiki nove evropske zakonodaje o izvlečkih iz konoplje
Moderatorka: Barbara Zrimšek

Gostje:
Katarina Simonič, podjetje Hemptouch d.o.o.
Andraž Erjavec, Zadruga Agrosloven
Bogdan Mak, kmetovalec, posestvo Sončni raj
Prof. dr. David Neubauer, Pediatrična klinika Ljubljana, ICANNA - Mednarodni inštitut za kanabinoide
dr. Marjeta Recek, vodja sektorja za obvladovanje nalezljivih bolezni, hrano in okolje, Direktorat za javno zdravje (MZ)
dr. Janez Posedi, generalni direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Udeležba na okrogli mizi je brezplačna, po dogodku v zadrugi KonopKo pripravljamo tudi manjšo degustacijo konopljinih izdelkov.

Vabljeni v halo A2.


Datum objave: 21.10.2019

Peta obletnica zadruge KonopKo

Člani zadruge KonopKo smo sredi septembra 2019 s prijetnim druženjem in piknikom obeležili naše dosedanje delo in dosežke, na katere smo izredno ponosni - zadruga KonopKo je bila namreč ustanovljena natanko pred petimi leti (2014). Od takrat rastemo in stabilno poslujemo kljub izjemno nestabilnemu zakonodajnemu okvirju v Sloveniji in neenakopravni obravnavi panoge znotraj članic EU.

Druženje članov je potekalo skupaj z družinskimi člani in vabljenimi gosti v sproščenem vzdušju idilične narave v Ravnah pri Šoštanju.

Na pikniku smo poleg klasičnih jedi iz žara med drugim jedli tudi konopljin kruh, konopljina semena, konopljin namaz, konopljine piškote in kljub temu, da je bil kozolec blizu ni bila potrebna intervencija reševalcev in gasilcev :)

Mladi in starejši udeleženci so se lahko zabavali ob vlečenju konopljine vrvi, metanju pikada, streljanju z zračno puško, odbojki,... z glasbo pa so nas zabavali mladi rock-punkerji iz Braslovč.

Vesel dogodek je ob dobri družbi in hrani kar prehitro minil, zato se že veselimo naslednjega družabnega dogodka. Med udeleženci so se spletla nova poznanstva in še močnejše vezi ter prijateljski odnosi, ki so izjemnega pomena za stabilno rast in razvoj zadruge.

Zanimiva video reportaža sledi - kot družbeno odgovorna skupnost smo na dogodku uporabljali posebne, v celoti razgradljive biokrožnike za enkratno uporabo, ki smo jih po pikniku z veseljem odstopili kot priboljšek govedi v sosednjem hlevu.


Datum objave: 16.10.2019

5. slovenski podeželski parlament

Peti Slovenski podeželski parlament je zasedal 8. in 9. oktobra 2019 v idiličnem okolju Haloz. Glavna tema razprav je bila Skupna kmetijska politika (SKP) po letu 2020, ki pomembno sooblikuje slovensko podeželje. Nahajamo se namreč v pomembnem obdobju sooblikovanja tako evropske kot slovenske kmetijske politike, slovenski podeželski parlament pa je odlična platforma za vključitev vseh zainteresiranih v aktualno razpravo.

Ob udeležbi priznanih gostov in strokovnjakov smo udeleženci lahko razpravljali o izzivih kmetijstva in podeželja v devetih delovnih skupinah:

  1. Podpora vzdržnim dohodkom kmetij
  2. Krepitev tržne usmerjenosti in povečanje konkurenčnosti
  3. Verige vrednosti
  4. Podnebne spremembe in učinkovito upravljanje naravnih virov
  5. Biotska raznovrstnost
  6. Mladi in novi kmetje
  7. Socialna vključenost, lokalni razvoj na podeželskih območjih (pristop LEADER/CLLD) in lokalna ekonomija
  8. Kakovost hrane, zdravja in dobrobit živali
  9. Prenos znanja, inovacij in digitalizacija v kmetijstvu

V zadrugi Konopko smo izpostavili največjo težavo v naši panogi pridelave, predelave industrijske konoplje in prodaje izdelkov iz te stoletja znane industrijske rastline, to je nestabilno zakonodajno okolje, ki onemogoča trajen razvoj panoge, varno okolje za investicije, rast in zaposlovanje v Sloveniji.

Dogodek je organiziran na pobudo Društva za razvoj slovenskega podeželja partnerji Mreže za podeželje v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Gostitelja dogodka sta bili Občina Majšperk in Lokalna akcijska skupina Haloze.


Datum objave: 09.10.2019

Datum objave: